Počítanie 1, 2, 3, 4...

Poďte s nami naučiť detičky počítať :) 1,2,3,4... Nie vymenovať čísielka od 1-10, ale tak naozajsky a zábavne :))


FullSizeRender-1jpeg


My dospelí často nevnímame rozdiel medzi číslami a množstvami a je pre nás automatické vedieť čo predstavuje, napríklad číslo 3. Pre detičky sú však čísla zväčša len symboly, bez reálnej predstavy toho, čo znamenajú. Ľahko sa naučia naspamäť počítať do 10 ako básničku a my sa tešíme. Pomocou týchto kartičiek však majú možnosť pochopiť, že tieto symboly predstavujú konkrétne množstvá. Nejde teda o to, aby sa naučili naspamäť počítať do 10, ale aby videli a pomocou pomôcok aj ochytali a pochopili, že 1 a 5 sú rozdielne a 5 je určite viac :)


Základné počítanie:

Najlepšie je použiť pri tejto hre vec jedného druhu. Vtedy deti najlepšie vidia ako vec rastie v množstve. Na našich kartičkách sú to čerešničky. Vy však môžete využiť kamienky, gombíky, čučoriedky, jahody ... čokoľvek :) Predmety vložíte do misky, kartičky rozložíte podľa poradia. Pre menšie detičky stačia najskôr tri karty, neskôr päť, nakoniec plný počet :) Detičky prikladajú jednotlivé predmety buď na samotnú kartičku, resp. sa snažia sa ich uložiť pod ňu. Okrem pochopenia čísiel tak trénujú aj koordináciu oko / ruka a zároveň sa podporuje ich schopnosť pracovať podľa predlohy. Pri ukladaní predmetov možno hovoriť, jeden / jeden, dva / jeden, dva, tri ... Tým sa podporí znalosť toho, že 3 v sebe obsahuje jeden a aj dva :):)


FullSizeRenderjpeg


Pre staršie deti môžete robiť "kvízy" :)

Kartičky pomiešate a poprosíte ich o kontrolu, či idú v správnom poradí. Alebo vedľa seba dáte dve karty a pýtate sa, kde je viac čerešničiek. Rovnako zábavné sú aj "chybné" karty. Poprosíte ich, aby zatvorili oči. Vy uložíte kamienky nesprávne pod kartičky. A oni majú skontrolovať a opraviť jednotlivé počty :) Matematika je proste zábava :)


IMG_4266jpeg


IMG_4268jpeg


Učenie párny / nepárny:

Usporiadanie čerešničiek je inšpirované Montessori pedagogikou a kartičky je možné využiť aj ako pomôcku pri výučbe párnych a nepárnych čísiel. Prejde = párny / neprejde = nepárny. Prštekom / autíčkom / lienkou (iným obľúbeným predmetom :)) prechádzame pomedzi jednotlivé čerešničky. Pri čísle dva povieme: prejde / párny, pri čísle tri: neprejde / nepárny. Takouto formou sa detičkám ľahko zafixujú párne a nepárne čísielka.


FullSizeRender-2jpeg

IMG_4261jpeg


Hra so zvukom:

Kartičky možno použiť aj pre detičky, ktoré ešte nevedia rozprávať. Tu prichádza na scénu rodič :) Posadí si dieťatko na kolená, resp. sadne vedľa neho. Ťukne na kartu č. 1 a 1 čerešničku a povie: ťuk. Pri čísle dva: ťuk, ťuk. Detičky majú radi tieto hry so zvukom. Je to pre ne niečo magické, akoby papier a knižky ožívali :) Rodič vydáva zvuky. Chcú to počuť zas a zas. Postupne sa sami naučia ťukať v správnom počte. Môžete použiť akýkoľvek iný zvuk :) Ako budú rásť, môžete ich vyzvať, aby skúsili "vyťukať", napr. číslo 5. Tieto hry sú fajn, napr. pri čakaní u doktora, v aute, večer v posteli, kde nie je veľa možností pre pohyb a deti sú vďačné zato, že sa im venujete :)

IMG_4269jpeg

Pozrite naše Kartičky ovocie

Veľa zábavy prajeme :)
mamám